Milan Chovanec

Ani dobře zaplacený policista nemůže chytat zločince na koloběžce

28. 09. 2014 20:04:11
Plošným škrtem přišli policisté a hasiči v roce 2011 o 10 % platu. Důvodem nebyla jejich špatná práce, ale údajná snaha o vyrovnaný státní rozpočet. Tento cíl, jak již víme, se Nečasově vládě splnit nepodařilo. To, co se jí bohužel naopak povedlo, byla destabilizace všech bezpečnostních sborů.

Současný stav, kdy policisté (a také hasiči) dostávají přidáno 5 % je tak nutné vnímat ve dvou rovinách. Za prvé tím alespoň částečně napravujeme nespravedlnost, která vznikla v době pravicových vlád. Za druhé jim tak posíláme vzkaz, že jejich práci potřebujeme a že si jí vážíme.

Když pravice prosadila před čtyřmi lety plošné škrty, tvrdila, že se jedná o dočasné opatření. S dočasností máme tady v Česku své zkušenosti. A ani v případě snížených platů pro policisty (a hasiče) to nemělo být jinak. Slíbili jsme nápravu a společně s vedením policie, hasiči a odboráři našli i kompromis. Opětovné zvýšení tarifní mzdy je tak vlastně první krok, který předznamenává systémovou změnu přístupu vlády k bezpečnostním složkám státu.

Zdaleka totiž nejde jen o platy. V posledních letech totiž chyběly peníze i na nezbytné investice. Výmluvně o tom vypovídají náhodně vybrané novinové titulky z posledních čtyř let. Policii se ořeže sádlo, ale ne krev. Začíná policejní výprodej. Policie škrtá, kde může. Zavřeme půlku policejních škol... Odborná veřejnost již tehdy varovala, že nepromyšlené škrty nemohou přinest nic dobrého. Již na první pohled bylo totiž zřejmé, že rušení služeben, méně policistů v ulicích a delší dojezdové časy hlídek větší bezpečnost v ulicích nemohou zajistit.

Výše uvedené nepromyšlené kroky kromě jiného přinesly například to, že lidé z Útvaru odhalovaní korupce a finanční kriminality si ještě donedávna stěžovali na nedostatečné připojení k internetu. Z mnoha služeben ozývalo se, že chybí peníze na benzín, a řadoví policisté nahlas i potichu nadávali na nepraktické a nepohodlné uniformy. Kromě toho, že téměř všude chyběly ponožky i vhodná obuv, začal „odcházet“ také notně zastaralý vozový park. Jinými slovy přicházela doba, kdy by zločince v mercedesech mohli chytat polooblečení policisté na koloběžkách.

Další prolongace tohoto tristního stavu by znamenala kolaps celého bezpečnostního systému. Všem bylo jasné, že jen prosté zvýšení platů situaci vyřešit nemůže. Právě proto je v rozpočtu na příští rok opět myšleno i na investice. Policie dostane peníze na nákup technologií v objemu několika stovek milionů korun. Začne i několikrát odkládaný nakup nových vozidel. Investičně chceme použít i 1,5 miliardy korun z evropských zdrojů, které budou primárně sloužit na dovybavení policie pro živelné katastrofy.

Někdo může říci, že to nestačí. S tím se dá samozřejmě souhlasit, nutno však dodat, že ne vše se dá vyřešit ze dne na den. Některé fatální chyby a přehmaty se budou možná odstraňovat i v řádu několika let. Platí však, že po dlouhém tápání ve slepých uličkách a temných tunelech se obloukem a postupně vracíme k přirozenému stavu. K tomu abychom měli v našich ulicích sebevědomé policisty, kterým můžeme důvěřovat.

Autor: Milan Chovanec | karma: 14.64 | přečteno: 948 ×
Poslední články autora