Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chceme moderní policii nebo skanzen?

Skimmer, botnet, malwar, phishing, hacker, spam. Slova ze slovníku kyberkriminality stále více pronikají i do naší běžné mluvy. Částky, které se točí v tomto „byznysu“ představují dnes podle odborných odhadů sumu vyšší než to, co utrží kolumbijská narkomafie. Posílení týmu policejních IT expertů, kteří se boji s touto novodobou hydrou věnují, tak rozhodně patří mezi priority.

Česká policie v potírání informační kriminality bohužel zaspala. Chybí nejen technologie, ale i odborníci, kteří by zvládli vést nový typ vyšetřování. Policie nemá znalce a techniky, kteří dokážou zmapovat historii počítače, chybí i analytici, kteří průběžně monitorují a vyhodnocují nebezpečné jevy na internetu a sociálních sítích. To je na pováženou, protože ve světě se každý den stane obětí nějakého druhu kybernetické kriminality zhruba milion lidí. Odhady pak hovoří o tom, že oběti kvůli této činnosti přijdou ročně na světě o 300 miliard eur. I u nás se dramaticky zvýšil počet počítačových deliktů a ve statistikách již zaujímá druhé místo. Oproti roku 2011 se například zdvojnásobil počet firem, které se staly obětí kybernetické kriminality. V některých případech se jednalo dokonce o škody přesahující stovky miliónů korun. Více než polovina českých firem v průzkumu pak uvedla, že za poslední dva roky začala počítačovou kriminalitu více vnímat.
Počítače ve své podstatě neumožňují páchat nový typ trestné činnosti. Moderní technologie jen poskytují nové způsoby pro páchání už známých trestných činů jako je krádež, zneužití cizí věci, vydírání, sabotáž, špionáž... Zajišťování elektronických stop se celkem logicky liší od klasického vyšetřování těchto trestných činů. Ten, kdo sleduje seriály z policejního prostředí, ví o čem je řeč. Sledování pomocí internetu, pronikání do zašifrovaných sítí a důkazy v emailech i computerové paměti jsou denní rutinou tamních kriminalistů. Oprostíme-li se od filmové nadsázky, je stále více zřejmé, že informační technologie a jejich dokonalé využití jsou pro práci policie nezbytné.

Na drahé IT experty ze soukromé sféry, jejichž výplata dosahuje i stotisícové hranice, nemá policie dostatek finančních prostředků. Hledání a vychování specialistů bude proto probíhat primárně v interních zdrojích. Detektivem pro boj s počítačovou kriminalitou se (po vyškolení) tak může stát i řadový policista, který si ve volném čase hraje rád s computerem. Podle průzkumu uvnitř policie by se tým kyberdetektivů měl během následujících tří let zdvojnásobit. To znamená, že by bylo potřeba „vycvičit“ přibližně dvě stovky těchto specialistů. Výsledkem by v konečném důsledku bylo zkvalitnění práce všech druhů vyšetřování. Jejich práce by totiž nekončila jen u nalezení internetového podvodníka a hackera prolamujícího hesla k účtům. Pátrat by mohli po extremistech na sociálních sítích nebo po elektronických stopách, které zanechávají podezřelí ze závažné hospodářské kriminality.

Všichni bychom rádi moderní a především funkční policii. Jen na její dovybavení technologiemi a odborníky bude dozajista potřeba nemalých finančních prostředků. Pokud tak neučiníme, mohlo by se totiž snadno stát, že se naše policie promění v jakýsi pomyslný skanzen. Návštěvníci a turisté by si tam mohli například vyzkoušet plně funkční psací stroj, případně si ho svým 128GB Wi-Fi Cell iPadem i vyfotit...

Námitka, že navýšení finančních prostředků není možné (například z důvodu nezbytného šetření:-), je v této optice zcela irelevantní. Policie po letech škrtů peníze navíc ke své práci prostě nezbytně potřebuje. Bez nich se nemohou dostavit ani žádané výsledky. Tedy odhalení pachatelů a zajištění dostatečných důkazů k tomu, aby mohly být jejich činy spravedlivě souzeny. Lupou a psacím strojem by elektronické stopy totiž nezjistil ani proslulý Sherlock Holmes.

Autor: Milan Chovanec | čtvrtek 15.5.2014 19:56 | karma článku: 12,66 | přečteno: 376x
  • Další články autora

Milan Chovanec

Kdo drží „černého Petra“

Jsme prý ve střední Evropě málo solidární a zasloužíme za to trest. Právě tato slova (pokolikáté už) opět zaznívají od některých evropských kolegů, tentokrát od rakouského ministra obrany Hanse Petera Doskozila.

29.2.2016 v 13:27 | Karma: 36,93 | Přečteno: 2296x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Co se to vlastně v Evropě děje?

Evropa spolu s migrační krizí zažívá horké chvilky. To, co se však dnes v Evropě děje, není nic nepředvídatelného. Po pádu nebo destabilizaci některých režimů jsme svědky vleklých občanských válek v Libyi, Sýrii, Iráku atd.

29.7.2015 v 19:40 | Karma: 25,95 | Přečteno: 4207x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Požár lesa prý neuhasíme tím, že si do vlastního odneseme hořící strom

Zdánlivě nekončící příliv migrantů míří na starý kontinent na přeplněných pašeráckých lodích. Ty se navíc často potopí. Otázka uprchlíků se stala jedním z hlavních evropských témat.

18.6.2015 v 14:36 | Karma: 44,46 | Přečteno: 7504x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Odměňování úředníků není gordický uzel

Po mnoha letech odkládání a lavírování vstoupil v platnost služební zákon. Norma možná není zcela dokonalá, ale vznikla jako kompromis napříč politickým spektrem a přináší poprvé v našich novodobých dějinách do státního aparátu jednotný systém, důraz na odbornost a v neposlední řadě i kariérní řád. S ním je pupeční šňůrou spojeno odměňování úředníků.

14.4.2015 v 12:38 | Karma: 11,62 | Přečteno: 796x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Pozitivní signály

Policie objasnila v loňském roce procentuálně nejvíce případů za posledních deset let. Rok 2014 je pak zlomový i v tom, že celkově trestných činů výrazně ubylo a podařilo se zajistit majetek za více než osm miliard korun. Ze statistických dat již nevyčteme, co vše je příčinou tohoto markantního zlepšení.

20.2.2015 v 16:53 | Karma: 12,25 | Přečteno: 479x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 97
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1379x
Ministr vnitra České republiky, poslanec, před zvolením do Poslanecké sněmovny ČR hejtman Plzeňského kraje. Než se stal hejtmanem, pracoval jako první a ekonomický náměstek hejtmanky. Od roku 2002 do roku 2010 působil jako člen Rady města Plzně, kde byl od roku 2006 také předsedou kontrolního výboru. Je členem ČSSD od roku 1997, od ledna 2011 je jejím předsedou v Plzeňském kraji. Milan Chovanec je také na Twitteru.

Seznam rubrik