Milan Chovanec

Otevřený dopis ministrovi financí

9. 09. 2013 17:31:11
Otevřeným dopisem adresovaným ministrovi financí Janu Fischerovi reaguji na zneklidňující informace o napjaté situaci uvnitř ČSA.

OTEVŘENÝ DOPIS

Ministr financí Ing. Jan Fischer, CSc.

Ministerstvo financí ČR



Vážený pane ministře Fischere,

obracím se na Vás touto formou otevřeného dopisu, protože mě velmi zneklidnily informace o napjaté situaci uvnitř ČSA. Současný management se rozhodl bez zjevného důvodu vypovědět kolektivní smlouvu, a tím vážně ohrozil vnitřní stabilitu společnosti, kde má stát většinový podíl. Děje se tak navíc v situaci, kdy se občané České republiky cítí ohroženi ve svých základních životních potřebách a kdy se právě Vaše vláda ve spolupráci s odborovými organizacemi snaží řešit vážnou sociální situaci v několika našich regionech. Tento konfrontační přístup tak jen málo koresponduje s deklarovanými záměry Vaší vlády a rovněž vyvolává otazníky nad budoucností ČSA i poté, co do ní vstoupil strategický partner.

Rád bych Vám v této souvislosti připomněl, že v rámci restrukturalizace ČSA již byly 4/5 původních zaměstnanců buď propuštěny nebo vyvedeny do jiných společností a flotila letadel se snížila o více než polovinu. Ti, kteří zůstali, navíc kvůli záchraně své firmy dobrovolně souhlasili se snížením svých platů až o 20 procent. Stejně jako široká veřejnost očekávali a stále očekávají, že vstup zahraničního spoluvlastníka do ČSA přinese finanční jistotu a soběstačnost. Pokud by ale mělo ze strany managementu opět dojít k narušení sociálního smíru, toto očekávání by utrpělo těžkou ránu. Je totiž jen logické si myslet, že neexistence kolektivní smlouvy má rozvázat vedení firmy ruce směrem k dalšímu propouštění a snižování mezd.

Vážený pane Fischere,
obracím se proto na Vás jako na reprezentanta stoprocentního akcionáře mateřské firmy ČSA, kterou je Český aeroholding, jenž v této věci disponuje nejen pravomocemi, ale zároveň nese klíčovou politickou odpovědnost. Využijte, prosím, svého nezpochybnitelného vlivu k tomu, aby byla opět zahájena komunikace mezi managementem ČSA a zaměstnanci, jejichž zájmy hájí odbory. Cílem je, aby v této státem vlastněné firmě byl zachován sociální smír a byly transparentně vyřešeny konkrétní otázky týkající se zaměstnanců. Je třeba ale také vrátit důvěru v budoucí vývoj a stabilitu ČSA, kterou nedávný postup managementu vážně narušil.


S pozdravem

Milan Chovanec, stínový ministr dopravy za ČSSD

Autor: Milan Chovanec | karma: 13.27 | přečteno: 1031 ×
Poslední články autora