Milan Chovanec

Zelená je tráva, fotbal to je hra...

25. 07. 2014 13:19:03
Poslední červencový víkend odstartuje nový ročník naší první fotbalové ligy. Hodnocení, jak je který tým připraven a kdo v jednotlivých družstvech nastoupí, nechám na povolanějších. Pár následujících řádek chci věnovat fanouškům.

99% fanoušků se na stadióny chodí dívat, jak „ten, kdo góly dává, vyhrává“. Jsou však tací, kteří tam chodí za úplně jiným účelem. Jdou se prostě jen na fotbal poprat. Je jich sice naprosto zanedbatelná menšina, ale v konečném důsledku jsou nebezpeční pro všechny ostatní. Navíc ohrožují i ty, které fotbal vůbec nezajímá. Demolují auta, vlaky a jejich řádění musí řešit mimořádně nasazené policejní jednotky.

Fotbalové násilí rozhodně není jakousi českou specialitou. Řešení, často po tragických incidentech, musely hledat prakticky všechny evropské státy. Standardem stadionů je tak oddělení sektorů jednotlivých fotbalových příznivců. Brány při vstupu jsou obvykle vybavené detektorem kovů a kamerový systém je uvnitř i vně stadionů. Osvědčily se například i pravidelné tréninkové kursy pro pořadatele. V řadě vyspělých zemích pak nebezpečné násilníky evidují. Mají na stadiony vstup zakázán, někteří se musí v den zápasu dokonce hlásit na policii a v některých případech je jim odebrán i cestovní doklad. Asi nikoho nepřekvapí, že nejlépe propracované systémy mají v Anglii a Německu.

Řešení pro českou kopanou existuje a fotbalová asociace musí bezpečnostní prvky začít prakticky okamžitě zavádět. Nemusíme vymýšlet již věci vymyšlené. Stačí v našich podmínkách důsledně aplikovat výše popsané zahraniční zkušenosti. I proto vznikla na Ministerstvu vnitra společná expertní skupina, která by měla být následně rozšířena o zástupce Ministerstva spravedlnosti. Pokud to bude nutné, nebráníme se legislativním změnám, ale nejprve je potřeba prověřit všechny stávající možnosti, včetně častěji využívaných trestů zákazu vstupu na stadiony, či zavedení sdílené databáze problémových fanoušků. Svůj díl odpovědnosti má pochopitelně i policie, jejímž úkolem bude i nadále zajišťovat bezpečnost mimo fotbalové stadiony. Musím však zdůraznit, že policisté svou práci a část dohody s fotbalovými kluby dlouhodobě plní na 100 %. Nikdo však nemůže počítat s tím, že bude na stadionech suplovat pořadatelskou službu nebo dokonce trhat lístky.

Fotbalový svaz dostává od státu několik set milionů korun. Pokud je chce dostávat i v budoucnu, musí daleko efektivněji a razantněji chránit své zákazníky, tedy diváky na stadionech. První krok udělala policie. Ta na základě dohody expertní skupiny předala počátkem července fotbalové asociaci materiál, který detailně vyhodnocuje nedostatky v zabezpečení stadionů. Upozorňuje tím zároveň i na pět let starý závazek klubů bezpečnostní situaci řešit. Nikdo nechce veřejně ukazovat, které kluby mají věci špatně. Chceme, aby už v letošním, řekněme nultém, ligovém ročníku bylo vidět zlepšení. Zároveň očekáváme, že ten, kdo podmínky nesplní, nebude fotbalovou ligu hrát.

V přeneseném slova smyslu je míč teď na straně fotbalové asociace. Je na ní, aby s jednotlivými kluby materiál projednala, podmínky zavedla do licenčního manuálu a důsledně trvala na jejich dodržování. Především fotbalová asociace společně s jednotlivými kluby musí totiž jasně říci, že o pseudofanoušky v ochozech nestojí.

Autor: Milan Chovanec | karma: 11.80 | přečteno: 395 ×
Poslední články autora