Milan Chovanec

Kobra versus Karusel

26. 06. 2014 9:57:31
Karuselový podvod. Google při zadání těchto slov najde za 0,11 sec. přibližně 140 000 výsledků. Státní rozpočet díky tomuto zločinnému jednání (podle velmi střízlivého odhadu) přichází každoročně minimálně o 135 miliard korun. Celá záležitost má přitom charakter organizovaného zločinu. Na začátku procesu je bílý kůň, který při dovozu zboží nezaplatí DPH. Na jeho konci legální firma, která od státu DPH naopak vyinkasuje.

Je nutné si uvědomit, že v těchto případech nejde o jeden jediný obchod, ale o celkově promyšlenou síť. Některé podvodné firmy si mezi sebou dokola posílají přes hranice opravdové (a pořád to samé) zboží. Jiné si jen sem a tam vystavují stovky faktur měsíčně. Jejich dalším společným znakem je to, že byly již ve fázi přípravy účelově založené jako prázdné schránky, případně nesídlí na adresách uvedených v obchodním rejstříku. Znesnadňují tím státním orgánům do „pavučiny“ proniknout a pro běžného berního úředníka je téměř nemožné podvod odhalit. Z loňské zprávy NKÚ například vyplývá, že bylo evidováno 77 firem s nedoplatkem na DPH vyšším než 100 milionů korun. Celkově pak tyto subjekty dlužily kolem 30ti miliard. Nejbizarnější pak je, že díky virtuálním adresám je nebylo možné ani kontaktovat, natož vymáhání nedoplatků vůbec zahájit. NKÚ závěrem jen smutně dodává, že se bohužel dlouhodobě jedná o setrvalý stav.

Změnit tuto neblahou situaci má KOBRA. Jinými slovy specializovaný daňově-analytický tým. Jeho vzorem se stalo Slovensko, kde obdobná skupina velmi úspěšně již delší dobu funguje. Smyslem je vzájemné sdílení informací mezi policií, celníky a berní správou. Následně je nutné vyhodnocení těch nejzávažnějších případů, odhalení organizátorů podvodů a jejich potrestání. V prvé fázi bude mít česká KOBRA kolem stovky lidí. Ti jsou již dnes zaměstnáni ve výše zmíněných institucích a k jednotlivým případům se budou vytvářet ad hoc skupiny. Podstatou jejich práce bude analytika.

Aby Kobra měla „zuby s jedem“, musí mít i potřebné a odpovídající nástroje. Potřebujeme k DPH přijmout podobné zákony, jaké má Slovensko. Dalším nástrojem je centrální registr účtů, ke kterému by měla KOBRA přístup například na základě rozhodnutí soudu. To řešíme společně s ČNB, protože dnešní praxe je bohužel taková, že policie posílá dotazy všem bankám na našem území a čeká na odpovědi. Mezitím jsou obvykle podezřelí „někým“ upozorněni, účty vyberou a my přicházíme „ke snědenému krámu“. V neposlední řadě pak chceme do zákona vrátit i trestnost přípravy krácení daně, poplatku a jiné povinné platby. Dnes, kdy tato zákonná úprava chybí, v síti uvíznou obvykle jen bílé koně a chytit původce a organizátory je téměř nemožné.

Provést karuselový podvod nebo obrovský daňový únik není úplně jednoduché. Rozhodně se nejedná o „projekt, který by úspěšně zvládal“ jedinec. I to je důvod, proč proti sofistikovaně organizovaným zločincům nasadit specializovaný tým. Zkušenosti se Slovenska, kde zavedly výkaznictví DPH, jsou více než výmluvné. Tamní KOBRA prověřuje měsíčně kolem 150ti podezřelých transakcí...

Autor: Milan Chovanec | karma: 14.49 | přečteno: 1322 ×
Poslední články autora