Co vyplynulo ze sobotní noci...

Během čtyř hodin chyceno 5 řidičů pod vlivem drog, 4 šoféři jeli podnapilí a 3 měli zákaz řízení. K tomu 400 pokut za různé přestupky. Tolik jen několik čísel ze sobotní dopravně bezpečnostní akce na Jižní spojce.

Preventivní policejní akce, bohužel, potvrdila varovné signály, které naznačovaly enormní nárůst těch, kteří za volant usedají pod vlivem návykových látek. Jaký je reálný stav na našich silnicích lze jen odhadovat, protože policie eviduje konkrétní případy pouze u dopravních nehod. Jen pro představu – v roce 2012 bylo zaviněno šoféry pod vlivem léků a narkotik téměř jedenáctkrát více nehod než v roce 1993. A v roce loňském stoupl dokonce jejich počet v meziročním srovnání o další pětinu!

Inspiraci, jak na našich silnicích tomuto neradostnému jevu zabránit, můžeme hledat v zahraničí. Podle našeho zákona o silničním provozu je jízda s malým množstvím drogy pouhý přestupek. Zdrogovanému řidiči hrozí tak pokuta 2 500 - 20 000 Kč, ztráta 7 bodů a zákaz řízení od 6 do 12 měsíců. V řadě zemí je řízení pod vlivem drog trestný čin, který znamená vězení. V Německu je možné „pobýt v chládku“ až jeden rok. Všude je samozřejmostí odebrání řidičského průkazu a mnohonásobně vyšší pokuta. Například v Itálii nebo Rakousku může zjištění drog u řidiče znamenat, že v přepočtu zaplatí přes 160 000 Kč!

U nás svou roli sehrává určitá „shovívavá tolerance“ společnosti k drogám. Jejich příležitostné užívání otevřeně přiznalo v průzkumu dokonce 5 % našich řidičů. Nejde sice o tak rozšířený jev jako alkohol, ale v mnoha případech představuje smrtelný koktejl. Podle posledních studií zvyšuje například marihuana riziko dopravní nehody téměř dvojnásobně, narkotika trojnásobně a antidepresiva téměř pětinásobně. Riziko vzniku nehody s fatálními následky se zvyšuje pětadvacetkrát v případě, když je řidič současně pod vlivem drog a alkoholu.

Ze všech výše zmíněných důvodů kontrol na silnicích proto přibude. Ti, kteří porušují předpisy, musí počítat s tím, že i postihy budou mnohem tvrdší. V relativně krátké době přijde navíc i změna zákona, kde budeme navrhovat přísnější sankce za „řízení pod vlivem“. Zásadní změnou bude také vznik registru přestupků. Policisté (i soudy) tak budou moci na místě zjistit například přestupkovou recidivu a dle těchto skutečností i uložit vyšší trest.

 

Autor: Milan Chovanec | pondělí 23.6.2014 20:11 | karma článku: 15,63 | přečteno: 840x