Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

U nás v Kocourkově IV. - Prozření

...aneb solární energie je vlastně fuj.    Po létech podpory tzv. obnovitelných zdrojů přišla jako blesk nebo spíše mrak na solární nebe řada prohlášení státních představitelů o nevýhodnosti celého tohoto slunečního obchodu. To, o čem si už několik let štěbetají vrabci na každé střeše, objevil nyní i stát.

Na to, že se naše pole změnila na žluté lány osázené řepkou, jsem si snad už i zvykl. I tak bych tam radši viděl normální plodiny, jako jsou brambory, nebo třeba pšenice. Když však za řepku dostane zemědělec nejvyšší cenu, těžko mu můžeme mít za zlé, že jí pěstuje.

Snaha najít nový čistý zdroj energie není jen moderním trendem posledních let. V některých zemích již dlouho využívají například mořský příliv a geotermální síly. Vodu a vítr jako zdroj energie využívali po celá staletí i naši předci. O síle slunce víme rovněž od nepaměti. Podpora zákonodárců pro fotovoltaiku je tak v tomto smyslu logická a celkem pochopitelná. Problém je, že zde existovala, zřejmě od počátku, úzká skupina těch, kterým vůbec nešlo o obnovitelné zdroje, ale jen a pouze o kšeft. Díky lobbistickým tlakům nám tady vznikla - zřejmě celosvětově unikátní - legislativa, která ceny elektřiny nepřiměřeně vychyluje.

Proti zdravému rozumu například je, že neexistuje jakýsi garanční fond, do kterého by provozovatelé solárních parků museli povinně přispívat. Tento fond by platil i následné odstranění panelů po skončení jejich životnosti. Mám totiž vážnou obavu, že mnohé firmy tzv. řízeně skončí ve chvíli, kdy se bude blížit konec funkčnosti solárních elektráren. Proč by utráceli „těžce“ vydělané milióny, když to můžou nechat na vlastníkovi pozemku, nebo ještě lépe na státu? Ještě větší problém je, co nás opravdu tento solární kšeft stojí. Platíme ho totiž všichni! Nejen, když platíme účet za elektřinu. Platíme ho znovu a znovu, protože nám zdražuje veškeré zboží i služby, které potřebujeme.

To, co je úplně proti zdravému rozumu, je, že masivně prodražuje i ekologickou dopravu. Železnice pro svojí ekologickou dopravu, tedy pro elektrickou trakci, platí navýšení ceny za elektřinu v řádu stamiliónů. Zajímavé bylo také poslouchat paní Vitáskovou, šéfku energetického úřadu. Cena solární energie podle ní likviduje konkurenceschopnost našich firem. Pokud je navíc pravda, že se náklady na proud zvedly výrobním firmám s vysokou energetickou náročností v násobcích, ohrožujeme nejen konkurenceschopnost těchto výrobců, ale výrazně ohrožujeme i zaměstnanost. Třeba není náhodou, že máme nejvyšší nezaměstnanost od třicátých let minulého století, když například v sousedním Německu je patrný naprosto opačný trend.

To, s čím se navíc nemohu smířit, jsou hektary polí osázené divnými černými panely, které z dálky evokují velkou vodní plochu. Proč se například nestanovila povinnost osadit solárními panely střechy budov, jejichž zastavěná plocha přesahuje třeba 2000 m²? Vždyť vedle těch žlutých polí a dnes především černých ploch stojí, například u dálnic, také velké množství obrovských skladových hal. A každé z nich by solární elektrárna určitě slušela. Navíc by vlastně nebyla ani vidět. Povolovat budování solárních parků na polích tak jde také zcela proti zdravému selskému rozumu.

Kocourkovští také experimentovali se světlem. U domu, který postavili, zapomněli na okna a nosili do něj pak světlo v nádobách. I když lze tuto jejich snahu označit za bizarní, je proti dokonané snaze obrat tento stát o nějaký ten solární biliónek, naprosto naivní a vcelku úsměvná.     

Autor: Milan Chovanec | pondělí 4.3.2013 9:37 | karma článku: 16,06 | přečteno: 357x
  • Další články autora

Milan Chovanec

Kdo drží „černého Petra“

Jsme prý ve střední Evropě málo solidární a zasloužíme za to trest. Právě tato slova (pokolikáté už) opět zaznívají od některých evropských kolegů, tentokrát od rakouského ministra obrany Hanse Petera Doskozila.

29.2.2016 v 13:27 | Karma: 36,93 | Přečteno: 2296x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Co se to vlastně v Evropě děje?

Evropa spolu s migrační krizí zažívá horké chvilky. To, co se však dnes v Evropě děje, není nic nepředvídatelného. Po pádu nebo destabilizaci některých režimů jsme svědky vleklých občanských válek v Libyi, Sýrii, Iráku atd.

29.7.2015 v 19:40 | Karma: 25,95 | Přečteno: 4207x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Požár lesa prý neuhasíme tím, že si do vlastního odneseme hořící strom

Zdánlivě nekončící příliv migrantů míří na starý kontinent na přeplněných pašeráckých lodích. Ty se navíc často potopí. Otázka uprchlíků se stala jedním z hlavních evropských témat.

18.6.2015 v 14:36 | Karma: 44,46 | Přečteno: 7504x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Odměňování úředníků není gordický uzel

Po mnoha letech odkládání a lavírování vstoupil v platnost služební zákon. Norma možná není zcela dokonalá, ale vznikla jako kompromis napříč politickým spektrem a přináší poprvé v našich novodobých dějinách do státního aparátu jednotný systém, důraz na odbornost a v neposlední řadě i kariérní řád. S ním je pupeční šňůrou spojeno odměňování úředníků.

14.4.2015 v 12:38 | Karma: 11,62 | Přečteno: 796x | Diskuse| Ostatní

Milan Chovanec

Pozitivní signály

Policie objasnila v loňském roce procentuálně nejvíce případů za posledních deset let. Rok 2014 je pak zlomový i v tom, že celkově trestných činů výrazně ubylo a podařilo se zajistit majetek za více než osm miliard korun. Ze statistických dat již nevyčteme, co vše je příčinou tohoto markantního zlepšení.

20.2.2015 v 16:53 | Karma: 12,25 | Přečteno: 479x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

  • Počet článků 97
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1379x
Ministr vnitra České republiky, poslanec, před zvolením do Poslanecké sněmovny ČR hejtman Plzeňského kraje. Než se stal hejtmanem, pracoval jako první a ekonomický náměstek hejtmanky. Od roku 2002 do roku 2010 působil jako člen Rady města Plzně, kde byl od roku 2006 také předsedou kontrolního výboru. Je členem ČSSD od roku 1997, od ledna 2011 je jejím předsedou v Plzeňském kraji. Milan Chovanec je také na Twitteru.

Seznam rubrik