Je libo koninu?

26. 02. 2013 15:12:37
Kdyby nás takto oslovil číšník v restauraci, většinou by se mu dostalo odpovědi, že ne. Možná by to někdo, kdo má prudší povahu doprovodil i nějakým vulgárnějším komentářem. Koně se prostě v našich zeměpisných šířkách většinou nejedí. Nebo snad ano, doba se možná mění a my se měníme s ní? A chceme vlastně takovou dobu a takové změny?

Od zástupců naší pravice už dlouho posloucháme, že vše vyřeší trh, že stát vlastně není potřebný, a že jen obtěžuje svobodné podnikání. Pro to, aby podnikání bylo opravdu svobodné, však potřebujeme jasná pravidla. Pravidla, která ochrání poctivé podnikatele a výrobce, před těmi nepoctivými. A také účinné kontrolní mechanizmy a nástroje, jak nepoctivé výrobce postihovat. Pokud by tomu tak nebylo, můžeme se dočkat doby, kdy do naší oblíbené paštiky rozemelou ještě něco mnohem horšího, než je tak krásné zvíře, jakým kůň bezesporu je.

Pokud má někdy speciální chuť na něco nezvyklého či exotického, proč si to nedat? Zákazník a spotřebitel má ale právo vědět, co jí a za co platí. Klamání zákazníků, potraviny plné tzv. éček a hovězí a třeba králičí maso z druhého konce světa se stále častěji stávají součástí našich jídelníčků. Již dávno nejsme soběstační v produkci základních potravin, mnoho potravin, které jsme dříve vyváželi, dnes dovážíme. Na našich polích stále častěji roste řepka olejka a takové divné černé věci, které prý vyrábí proud ze slunce.

Kde hledat příčinu tohoto stavu? Určitě zase sami u sebe a zase u okřídleného hesla, že trh vyřeší vše. Otevřeli jsme prostor pro super a hypermarkety, které velmi rychle obsadily trh. Zapomněli jsme jim ale říct a nařídit, že mají podporovat naše zemědělce, a že mají prodávat především tuzemskou produkci. Toto opatření na podporu vlastních zemědělců je naprosto běžné v západních zemích. Normální, běžný výrobce nemá bez takového opatření téměř šanci, aby uspěl. Nemá na veškeré poplatky a reklamní akce, které musí platit, a tak se na trh prostě a jednoduše nedostane. Nakonec rezignuje na výrobu potravin a, ač nerad, začne pěstovat třeba tu řepku, nebo rychle rostoucí dřeviny pro teplárenství. V dnešním nestabilním světě je v zájmu státu a jeho obyvatel, aby udržoval vlastní výrobu potravin. Rychle rostoucí dřevina sice hoří, ale jíst jí opravdu nelze. Tak jak se stává a stane strategickou surovinou voda, stejně důležité budou kvalitní a dostupné potraviny. Stát musí podpořit své vlastní pěstitele! Mohlo by se nám totiž stát, že pohled z výšky na naši krásnou zem bude jen černo žlutý. Černý od solárních panelů a žlutý od polí plných řepky.

Autor: Milan Chovanec | úterý 26.2.2013 15:12 | karma článku: 12.72 | přečteno: 625x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.97 | Přečteno: 594 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 97 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1379

Ministr vnitra České republiky, poslanec, před zvolením do Poslanecké sněmovny ČR hejtman Plzeňského kraje. Než se stal hejtmanem, pracoval jako první a ekonomický náměstek hejtmanky. Od roku 2002 do roku 2010 působil jako člen Rady města Plzně, kde byl od roku 2006 také předsedou kontrolního výboru. Je členem ČSSD od roku 1997, od ledna 2011 je jejím předsedou v Plzeňském kraji. Milan Chovanec je také na Twitteru.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...